Ingen tekstiler skal i restavfallet

Mange er flinke til å donere bort klær de ikke bruker lenger, men fortsatt havner altfor mye tøy i restavfallet, istedenfor å gjøre nytte for seg hos nye eiere eller i nye funksjoner. En midtnorsk kampanje setter nå fokus på innsamling av brukte tekstiler og sko til gjenbruk, reparasjon eller gjenvinning til nye produkter.

Hvert år kjøper nordmenn i snitt 15 kilo klær, samtidig som vi i snitt kaster 8-10 kilo klær. Over 50 % av tekstilene som kastes havner i restavfallet istedenfor å gå til tekstilinnsamlere som for eksempel Fretex og UFF. Det mange ikke er klar over, er at en kan levere inn absolutt alt av tekstiler og klær til slike innsamlere. Det som ikke er i god nok stand til å selges, blir nemlig til nye ting.

Ca. 80 % av tekstilene som kommer inn til Fretex og UFF går til gjenbruk/ombruk, 17-18 % repareres eller gjenvinnes til nye produkter, og kun 2-3 % forbrennes. I Norge kastes 52.000 tonn tekstiler i restavfallet hvert år. I gjennomsnitt tilsvarer dette 9,9 kg tekstiler pr. nordmann.

Det er nær sagt ingen begrensninger for hva som kan leveres inn til gjenvinning. Hullete sokker, misfargede og krympede gensere, 50-tallsklær, vesker, en polvott, sko og belter er bare noen eksempler. Det eneste som kreves er at tekstilene er tørre og rene, og kommer i en lukket pose når de leveres.

Hvor kan det leveres?

Du kan levere tekstiler på alle våre gjenbrukstorg, og i innsamlingsboksene til UFF og Fretex (klikk på linkene for kart).

FAKTA

  • 52 000 tonn tekstiler kastes årlig i restavfallet i Norge (kilde: YouGov, på oppdrag fra Tekstilaksjonen 2017).
  • Tekstiler kan gjenvinnes til pussefiller, støymatter, isolasjon m.m.
  • Tekstiler kan redesignes til vesker, nye klær, varmeflasker, etui mm. Se eksempler her.
  • Ved produksjon av 1 kg tekstil forbrukes 4081 liter vann og 981 ml kjemikalier. Energimengden som kreves tilsvarer forbruk som 1 lyspære påslått i 45,5 døgn eller en personbil som kjører 36 km.
  • Årlig kjøper hver nordmann 15 kg klær. Årlig kaster hver nordmann 8-10 kg klær.

Les mer på www.tekstilgjenvinning.no