Ny beholder – spørsmål og svar

Bilde med brosjyre ny avfallsbeholderI løpet av 2019 skal alle innbyggerne i Innherred Renovasjons kommuner få en ny avfallsbeholder hjemme. I denne skal man kaste emballasje av glass og metall.  Her er noen ofte stilte spørsmål om ordningen.

Hvorfor innføres henteordning for glass- og metallemballasje?

Vi innfører henteordningen fordi vi ønsker at så mye som mulig av glass- og metallemballasje skal gå til materialgjenvinning, og at det skal være så enkelt som mulig for folk å kildesortere riktig.

Erfaringer fra andre kommuner og renovasjonsselskap viser at mengden innsamlet glass- og metallemballasje øker med ca 35 % når folk får egen beholder hjemme kontra at alt må leveres på returpunkt.

Når får jeg den nye beholderen?

Dunker:

  • Mars, april og mai 2019: Stjørdal, Malvik, Meråker, Selbu, Tydal og Frosta
  • September, oktober og november 2019: Levanger, Verdal og Inderøy.

Vi sender ut SMS uka før vi starter utdeling i ditt område.

Løsninger for bunntømte og nedgravde containere vil komme i slutten av 2019.

Hva skal i beholderen?

Kun EMBALLASJE av glass og metall. Annet glass- og metallavfall (stekepanner, metallredskaper, vindusglass etc) skal fortsatt leveres på gjenvinningsstasjonen. Mindre mengder annet glass kan kastes i restavfallsbeholderen.

Les mer om sorteringen her.

Hvilken type beholder får jeg?

Husholdninger med vanlige plastdunker vil få en ny dunk med et lite oransje lokk. Selve hovedlokket vil være låst med en såkalt gravitasjonslås, som kun åpnes ved tømming.  De fleste vil få en dunk på 140 liter, samme størrelse som matavfallsdunken. Har du stor restavfallsdunk (360 liter) vil den nye dunken være 240 liter. Her kan du lese mer om størrelser på dunker.

Størrelsen er forhåndsbestemt og trenger ikke bestilles.

Borettslag og sameier med fellescontainere som står oppå bakken (bunntømte containere) vil få en ekstra container. For nedgravde containere jobber vi med en ny type der vi deler en container i to rom slik at det ikke må graves ned ny container.

Hvor ofte vil dunken bli tømt?

Første tømming vil skje innen tre måneder etter at du har fått den nye dunken. Siden vil det etableres en tømmefrekvens på hver 8.-10. uke. Du får beskjed på SMS før første tømming, og etterhvert vil tømmedagene ligge i tømmeplanen.

Kan man takke nei til ny beholder?

Nei, dette er en ordning som gjelder for alle, på lik linje med de andre avfallsbeholderne, og kan ikke velges bort. Vi forholder oss til renovasjonsforskriften som er vedtatt av alle kommune. Den pålegger alle husstander å sortere avfallet og benytte de beholdere vi tilbyr.

Det er imidlertid mulig å dele dunker med naboer, slik det også er mulig med de andre dunkene. Bruk gjerne vårt bestillingsskjema om dere ønsker dette.

Hva skjer med de eksisterende returpunktene?

De vil bli stående i hele 2019, men når innsamlingen hjemme har kommet godt i gang vil vi fjerne returpunktene. Du vil fremdeles kunne kaste glass- og metallemballasje på gjenvinningsstasjonene.

Vil renovasjonsgebyret øke?

Nei, ikke som følge av den nye beholderen.

Når kan jeg ta i bruk beholderen?

Du kan begynne å bruke den når du får den, men vær obs på at det kan ta inntil tre måneder før første tømming. Vi sender ut SMS før første tømmedato. Hvis beholderen blir full før tømming, benytt returpunkt for glass- og metallemballasje, disse fjernes ikke før i 2020.

Kan jeg og naboene mine samarbeide, og få felles beholder?

Ja, det er mulig. Mange samarbeider allerede om andre dunker, og vil da også automatisk samarbeide om den nye dunken og få en større størrelse. Ønsker dere å samarbeide kun om den nye dunken, ta kontakt med vårt kundesenter.

Må glass- og metallemballasjen rengjøres før jeg kaster den?

Emballasjen skal være tom for produktrester. Skyll den i kaldt vann, sett gjerne på lokk og rist for å få ut alt. Det er for å sikre at det ikke danner seg lukt, og tiltrekker seg insekter og skadedyr. Samtidig blir kvaliteten på gjenvinningen mye bedre.

Skal jeg ta av lokket på glassemballasje?

Etter at du har skylt glassemballasjen trenger du ikke å skru lokket på igjen. Det er lettere å skille metall og glass fra hverandre på gjenvinningsanlegget når glassemballasjen ikke har lokket påskrudd.

Må glassemballasjen være hel?

Glassemballasjen bør være så hel som mulig. Skulle du være uheldig å knuse noe før eller når du kaster den går det greit, men ikke gå aktivt inn for å knuse glassemballasjen.

Hva skjer med glass- og metallemballasjen når det blir samlet inn?

Det sendes til Sirkel Glass AS utenfor Fredrikstad, et av verdens mest moderne anlegg for gjenvinning av glass og metall. Glass- og metallemballasje kan brukes som råstoff i ny produksjon av glass- og metallprodukter

Må jeg pakke glass- og metallemballasjen i poser før jeg kaster den i beholderen?

Nei! Glass- og metallemballasje kastes løst rett oppi beholderen. Slik forhindrer vi at plast blander seg med glasset og metallet.

Får vi egen innendørs avfallsbøtte?

Nei dessverre får dere ikke det. Her kan dere bruke vanlige avfallsbøtter og beholdere. Det gjør også at dere kan ordne selv den beste løsningen for midlertidig oppsamling inne hos dere.