Hold Midt-Norge Rent

Norske strender, innsjøer og vassdrag er fulle av plastbiter, flasker, fiskeutstyr, poser, tauverk og isopor. Fortsetter forsøplingen slik framover, vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet. Nå kan DU bidra til å redusere problemet – bli med å rydde!

Siden 2016 har renovasjonsselskapene i Midt-Norge hvert år samlet kreftene for en felles strandryddeaksjon. Vi tar i mot marint avfall gratis gjennom hele året, men fokuserer spesielt på en kampanjeperiode der vi også tilbyr henting. I 2020 er denne kampanjeperioden utsatt til høsten pga koronarestriksjonene våren 2020.

Men du kan likevel rydde før kampanjen, om du selv har mulighet til å levere avfallet på en gjenvinningsstasjon. Husk å følge smittevernrådene hvis du gjennomfører en ryddeaksjon:

Her er en guide til trygg rydding under koronakrisen

Hvordan rydde?

  1. Registrer din aksjonRydde (tidligere Ryddeportalen/Hold Norge rent)
  2. Hent gjerne gratis sekker på en av våre gjenvinningsstasjoner.
  3. Rydd stranda!
  4. Lever avfallet på en av våre gjenvinningsstasjoner
  5. Registrer mengdene etter aksjonen på Rydde og/eller gi oss beskjed om hvor mye avfall det ble.

Ved større ryddeaksjoner der det vil bli mye avfall kan vi sette ut containere til dere kostnadsfritt. Ta kontakt hvis dere ønsker det.

Registrer aksjonen din!

For at vi skal kunne ta i mot avfall gratis må vi rapportere mengdene til Miljødirektoratet. Derfor er det veldig viktig at du som har ryddet gir oss beskjed om hvor mye og hvor du har ryddet. Dette kan du gjøre i den nye nasjonale ryddeportalen Rydde.

I Rydde kan du registrere aksjoner, finne offentlige aksjoner å delta på, se statistikk, publisere bilder m.m. Det du registrerer der blir også med i nasjonale tall og bidrar til mer kunnskap om marin forsøpling.

Skjermdump fra Rydde
Skjermbilde fra Rydde

Hvis du ikke har tid eller mulighet til å registrere aksjonen din i Rydde, meld fra direkte til oss om hvor du har ryddet og hvor mye avfall du har levert inn.

Jeg vil bare rydde litt!

Du er ikke nødt til å opprette og organisere ryddeaksjoner hver gang du plukker litt søppel! Det kan du gjøre hver dag og hver gang du ferdes i naturen eller på offentlige steder. Plukk søppel mens du er ute og går og kast det i nærmeste offentlige søppelkasse eller i din egen avfallsbeholder hjemme. Hvis hver femte nordmann plukker 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn søppel fra naturen hver eneste dag! Vi kaller det 5 for hvalen. (Legg gjerne ut et bilde og tagg det på instagram med #5forhvalen)

#likefinsomfør

Oppleve Norge i sommer? Sørg for at du forlater naturen #likefinsomfør. På denne siden får du tips til hvordan man gjør det.

Hold Midt-Norge rent 2017